Etichete

, , , , , , , ,

3

Întâlnirea va avea loc azi la orele 18. Vă așteptăm!

Dacă nu ești un funcționar dintr-aceia care nu consumă lămâi nici atunci când prețul unui kilogram scade la doi la sută din PIB, nu mai zice așa niciodată! De fapt, și dacă ești un funcționar dintr-aceia…nț!
În gramatica românească, arză-l-ar pă mațe p-ăla de-a născocit-o!, există, pe lângă numeralele cardinal și ordinal, un numeral tot cu rol de…funcționar. Se numește numeral de identificare. Scopul ăstuia este de a identifica obiecte pe baze numerice. În cazul nostru, 18 este „numele” uneia dintre cele 24 de ore…

Untitled-1

…în care Terra se învârte, de la vest la est, în jurul axei sale.

Caracteristicile numeralului de identificare sunt următoarele:

-este indiferent la genul substantivului care depinde de el (când v-am zis că seamănă cu un funcționar…): „-Completați declarația trei sute, urcați la etajul patru, intrați în camera unu și mergeți la colega de la biroul cinci. V-o ștampilează. Pe urmă, coborâți la etajul trei, intrați în camera doi și mergeți la colega de la biroul șapte. V-o semnează. Pe urmă, vă întoarceți la parter, la mine, și eu o să vă comunic adresa de e-mail la care să-mi trimiteți declarația ștampilată, semnată și scanată, că ne-am modernizat și noi. Hai, fuguța! Aveți grijă la scară, la treapta trei, că e ciobită și dați cu gura de treapta șapte. O doamnă a rămas ieri fără incisivul doi central.”
Deși numeralul de identificare nu cunoaște flexiunea după gen și este misogin (n.a. MISOGIN=bărbat a cărui părere despre femei seamănă izbitor cu cea a femeii despre femei), adică are formă unică, de masculin, s-a permis o abatere de la sistem (vezi efectul tabletei de ciocolată și al pachetului de cafea asupra funcționarului) în cazul numeralului de identificare „doi”. Prin urmare, când vine vorba de „numele” orelor, nu spunem „ora doi”, ci „ora două”, nu spunem „ora doisprezece”, ci „ora douăsprezece” și nu spunem „ora douăzeci și doi”, ci „ora douăzeci și două”.

-ocupă a doua poziție în grupul nominal substantiv plus numeral egal love: sectorul 2 (doi), legea 50 (cincizeci)

-formează o unitate semantico-sintactică stabilă numai cu un substantiv la singular.

Carevasăzică, variantă recomandată este „Întâlnirea va avea loc azi, la ora 18 (optsprezece). Vă așteptăm!”.
Forma de plural a substantivului regent ar trebui evitată și pentru că sensul sintagmei intră în contradicție cu realitatea.
– Cam câte „ore 18″ credeți că sunt într-o zi?
– ???
– Păi tot atâtea câte zile de sâmbătă sunt într-o săptămână.

2

Reclame