Etichete

,

545689_619340914753001_1774728642_n

Motto: Lumea are ce-are când aude „critice“, d-apoi “diacritice”.

Anul trecut, numărul celor care scriu cu diacritice pe internet (site-uri, bloguri) a crescut față de 2012.
Deci se poate, dar nu se prea dorește. Noi, încuiații, naţionalișții, grammar hitleriștii care scriem cu am scris și fără, dar, într-o zi, cum stăteam noi și ne gândeam, am zis așa: -Băi, ce sunt eu, ce m-a făcut pe mine mama mea? Român, da? Buuun! Şi în ce limbă comunic eu, în afară de romgleză și romsuedeză? În română, cu de-alde brânză, barză, varză, mânz, da? Buuun! Şi câte litere are alfabetul limbii române? Treizeci și una, da? Şi de ce nu le folosesc eu pe toate?
Părerea mea este că unii români nu folosesc diacriticele din același motiv pentru care nu se spală pe mâini după ce ies din closet, adică de lene. Nu vor să facă un minim efort de a se obișnui cu ele. Odată instalat automatismul, va fi imposibil să revină la vechea meteahnă, pentru că nu se mai pot întoarce de la ceva corect la ceva incorect.
Scuze am tot auzit: că Windows, că SEO, CĂ CÂţi nu le folosesc etc.
CĂ CÂți mai folosiți Windows 95 și 98? CĂ CÂţi ați încercat să găsiți ceva pe internet, utilizând diacritice, dar v-a stropit monitoru’ în uochi? CĂ CÂnd o să înţelegeți că exemplele negative nu trebuie (neapărat) să fie urmate?
1. Dacă majoritatea vede bine diacriticele, iar tu vezi pătrățele, libărci și urechelnițe, este posibil să nu ai instalate fonturile necesare sau trebuie setat un browser la valorile implicite, unul care să descifreze și gândacii ăia. Acu’, pe bune, dacă nu poți vizualiza un pornache (pron. pornaș), așa-i că te dai de ceasul morții și, până la urmă, faci tu ceva, descarci tu ceva de pe internet și îl vezi?
2. Ați cerut vreodată părerea unui specialist în optimizare online, iar respectivul v-a interzis să mai folosiți diacriticele? Atunci de ce site-urile nemțești, turcești, franțuzești, spaniole, ungurești, norvegiene, portugheze sunt scrise cu diacritice? Ăia ce mănâncă?
Eu am dat sărci pe Gugăl și, după ce am căutat “românii știu românește”, am obținut 523.000 de rizălț în 0,29 secănds.
3. Referitor la CĂ CÂți, părerea mea (din nou) este că, dacă nu sunt folosite la scară largă, diacriticele pot fi utilizate pur și simplu pentru a da un exemplu pozitiv. De când, dacă ești cult (și nu agramat), ar trebui să-ți fie ruşine și să te complaci? Abia dacă ești invitat la un bal, iar tu te duci în trening și cu ciocate, ar trebui să-ți fie rușine. Abia dacă îți sună telefonul în timpul unui spectacol, ar trebui să-ți fie rușine. Abia când batjocorești şi puținul care i-a mai rămas poporului tău (phai ma numesk ady din sukeava shi am facut o prostie fff mare am ajuns anpreuna cu o fata la kre tineam de mult si a 2a zi nu raspundea la telefon niki pe messenger niki pe Facebook… si aveam dubii aja ca am intrebato daca mai santem inpreuna deoarece ma km respinge… ea sa suparat foarte mult cand a auzit .. ajutatima si p mn .. cum aj putea sa o aduc inapoi la mn), ar trebui să-ți fie rușine.

Ați aflat părerea mea. Am zis că poate nu e suficientă. O să spuneți că mie oricum nu-mi convine niciodată nimic.
De curând, am început să învăț limba muntenegreană de la un vorbitor nativ. Am convenit să îl introduc și eu în tainele limbii române. A fost mai greu cu pronunția, pentru că diferă alfabetul (la noi e latin, la ei e slav, fără Drăguşanu). Norocul meu și-al muntenegrencei a fost că amândouă știm și engleză. Ca să o fac să pronunțe corect în limba română, i-am prezentat-o pe Carmen. Carmen e prietenă cu Filiz. Filiz e tipa cu care mai vorbesc eu în turcă din când în când. Le-am întâlnit pe amândouă aici: http://www.ivona.com/en/. Pe Carmen puteți să o puneți să pronunțe ce vreți voi, în română să fie. Pentru că nu vorbește mult (așa, ca mine), lui Carmen îi plac paragrafele mai scurte. Așa că rugați-o să pronunțe întâi asta (Ctrl C + Ctrl V):

Daca cineva se simte zgariat pe retina cand imi citeste blogul fara diacritice, inseamna ca are o problema. E inutil sa le folosesc in scrisul virtual. Imi sare tandara.

…și, pe urmă, asta:

Atat timp cat nu uit sa scriu cu diacritice pe hartie, pereti, masini e bine. Dar, ma rog, ce stie taranul ce este sofranul?

Ia vedeți! Carmen ce zice?

Anunțuri