Etichete

, ,

cum te prinde, cum te-anunță:

fum

Fotografia originală: Google Images

Nu se zice/scrie „a da sfoară în țară”! Subsantivul care compune expresia este „sfară” (SFÁRĂ s. f. Miros greu (și fum) rezultat din arderea grăsimilor sau a cărnii, de la lumânări de seu etc.; fum înecăcios. ◊ Expr. A da sfară în  țară (sau, rar, în sat, în mahala etc.) = a da de știre, a răspândi o veste. [Var.: șfáră s. f.] – Din sl. skvara.)
Odat’, demult, nu aflai că Ningeeeee!!!! :* :*, Clatite time! :* :*, At Mall ku iuby :* :* de pe Facebook, ci prin semnale de fum gros.
Semnalizarea cu fum este una dintre cele mai vechi metode de comunicare outdoor 😀 din istorie: indienii din America de Nord aveau propriul sistem de semnalizare, codat, fumul fiind modulat prin acoperire/descoperire cu pătura (de exemplu, fum-fum-pauză-fum însemna că vine ploaia); în China antică, soldații postați pe Marele Zid se alertau reciproc, de la un turn la altul, când inamicii veneau să le atace teritoriul (crezând că ei erau plecați la Dragonu’ Roşu); la Vatican încă este folosită această metodă de semnalizare când se alege un nou Papă.
La noi, semnalul de fum (alias „a da sfară în țară”) era folosit în trecut fie pentru a transmite că se întâmpla ceva nașpa (Vin turcii! Biscuiți, oștenii mei! Biscuim, Maria Ta!), fie pentru a aduna toți oamenii într-un loc.
Îmi veți spune: „Bine, bine, am înțeles ce e cu sfara, dar care este cauza confuziei cu substantivul sfoară?”
Nu sunt specialist în etimologie, dar cred că am găsit o explicație: „șfară” este varianta moldovenească a substantivului „sfoară” (Creangă scria: „Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei […]), dar și a lui „sfară” (DEX: Expr. A da sfară în țară= a da de știre, a răspândi o veste. [Var.: șfáră s. f.]).

P.S.: În zilele noastre, cel mai des utilizate sunt semnalele de fum de grătar.

10304791_10152359137581269_4372632968125922016_n

Reclame