Etichete

, , , , ,

IMG0006A
Foto: arhiva personală

Pornind de la expresia argotică eşti prost de puţi!”, vă prezint astăzi instrucţiunile de folosire de pe ambalajul unui dezodorizant auto:
Mod de folosire: deşurubaţi capacul din lemn şi înlăturaţi dopul. Înşurubaţi bine capacul şi întoarceţi-l de câteva ori în jos până când se înbibă.”

Nomă: Înainte de p şi b se scrie m (nu n), inclusiv în prefixe care înaintea altor consoane se scriu cu n: ambulanţă, amplasa, combate, complăcea, emblemă, emplastru, imbatabil, improviza, îmbolnăvi, împărat, umbla.
Excepţii:
1. Istanbul (sursa DOOM 2)
După cucerirea Bizanţului, otomanii își numeau orașul-capitală în mai multe feluri, inclusiv Constantinopol, Stambul, Istanbul, Der-i saadet.
Eis, pronunţat is, înseamnă (în limba greacă) la (spre, către). Grecii răspundeau turcilor care îi întrebau la porţile cetăţii:
-Încotro?
-Eis tin Polin (la oraş).
După crearea Turciei, guvernul a renunţat la denumirea Constantinopol (doar Patriarhia Ecumenică de Constantinopol și Patriarhul Constantinopolului, care conduce Biserica Ortodoxă Greacă, mai poartă vechiul nume al orașului) şi a ales forma Istanbul (de la Wikipedia citire). Chiar dacă unii pronunţă Istambul, deoarece consoana nazală bilabială m este mult mai uşor de pronunţat (acesta este motivul pentru care cei mai mulţi bebeluşi spun prima oară mama, nu ca să le facă taţilor în ciudă), se scrie cu n. Yemin ederim!
2. unele cuvinte compuse: nonprofit, avanpremieră etc.

11111112345666

Anunțuri